Despre noi

Asociatia Lumea lui Pinocchio s-a infiintat la data de 29 noiembrie 2001 in orasul Panciu, jud. Vrancea cu sprijinul asociatiei Non- guvernamentale IBO Italia. Este constituita ca persoana juridica de drept privat, in temeiul O.G. nr 26 din anul 2000.

Scopul si obiectul de activitate al asociatiei

Asociatia „Lumea lui Pinocchio” este o asociatie nonprofit si are ca scop principal al activitatii sale contribuirea la promovarea si dezvoltarea romilor in toate dimensiunile posibile si dezvoltarea ideii de voluntariat, ca expresie a solidaritatii sociale, pentru sprijinirea tineretului, in general.

Obiectul de activitate al asociatiei este:

  • sa imbunatateasca situatia rromilor, din punct de vedere social, economic si cultural;
  • sa influenteze pozitiv societatea romanesca, pentru a diminua prejudecatile legate de comunitatea de rromi;
  • sa promoveze si sa sprijine orice initiativa, venita din partea oricarei persoane fizice sau juridice, legata de imbunatatirea conditiei sociale,
  • educationale, culturale si artisitce a rromilor;
  • sa promoveze si sa raspandeasca expresia „identitatea rromilor„;
  • sa imbunatateasca relatiile dintre comunitatile de rromi si dintre acestea si autoritati;
  • sa promoveze ideea de voluntariat, pentru sprijinirea tineretului, in general.

Storia

Activitatile asociatiei Lumea lui Pinocchio au inceput in anul 2001 cu reconstruirea caselor celor mai sarace familii de romi din Panciu. Comunitatea Rom este partea cea mai discriminata de societatea romana iar situatia nationala inca ofera exemple de violente publice si respingeri etnice asupra romilor, fiind chiar exclusi din cadrul social si educational.
In orasul Panciu traiesc 700 locuitori de etnie roma dintre care 250 de familii rome, acestia traind in zonele periferice ale orasului unde conditile de viata sunt foarte critice, greu de imaginat ca o fiinta umana poate trai in asemena conditii.

Lumea lui Pinocchio a cumparat o casa pentru tinerii proveniti din casele de copii avand ca scop gazduirea acestora dupa terminarea scolii, oferindu-le in acelasi timp sprijin si istruire pentru a-i ajuta sa isi gaseascsa un loc de munca astfel integrandu-i in societate.

Din anul 2002 asociatia Lumea lui Pinocchio lucreaza pentru comunitatea locala din orasul Panciu o atentie particulara fiind dedicata comunitatilor de romi. In parteneriat cu instiutiile publice din Vrancea si institutille din Italia s-au derulat Emilia Romagna: dialog intre teritorii.

In ultimii doi ani atentia sa- focalizat mai mult pe copiii dezavantajati din comunitate. S-a infiintat un centru educativ numit Pinochio unde se organizeaza zilnic activitati recreative avand la baza educatia non formala. Aceste activitati au ca scop imbunatatirea deprinderilor educationale si artistice ale copiilor-favorizand astfel cunoasterea reciproca si toleranta.
In fiecare an un numar consistent de voluntari straini participa la activitatile asociatiei prin programe europene de servicii de voluntariat sau serviciul civil.

Scroll to Top