Parteneri și susținători

IBO-Italia

IBO Italia, Asociația Italiană a Constructorilor este un ONG italian care operează în proiecte de cooperare descentralizată în diferite zone ale lumii (India, Africa, America de Sud și Europa Centrală). Este prezentă în Panciu din 1998 inițial prin tabere de muncă și solidaritate cu reconstrucția unor părți ale orfelinatului local și apoi din 2001 a contribiut la infiintarea  și creșterea Asociatiei Lumea lui Pinocchio. Pe lângă sprijinul economic și de planificare, trimite voluntari anual pentru experiențe pe termen scurt în timpul verii și experiențe pe termen lung prin serviciul civil național voluntar italian. Partener în mai multe proiecte, inclusiv „Net Ink – Rețea pentru incluziune„,Emilia Romagna: dialog între teritorii, Schimbul european de tineret 2007 și 2008, Muzica a început si nu in ultimul rand Educația face diferența. IBO Italia a contribuit de-a lungul anilor la construirea a 11 case pentru familiile de romi din comunitatea Panciu. Organizează inițiative promoționale, de conștientizare și strângere de fonduri și materiale pe teritoriul italian pentru proiectul derulat în România.

ACLI provincial din Lodi

ACLI, Asociațiile Muncitorilor Creștini Italieni, sunt o asociație de creștini laici care, printr-o rețea de cluburi, servicii, afaceri, proiecte și asociații specifice, contribuie de mai bine de 60 de ani la țeserea legăturilor societății, promovând forme de participarea și democrația. Legătura cu Panciu s-a născut în 2007 prin figura lui Pierangelo Pagani, activist ACLI decedat. Proiectul România este numit în memoria sa și o serie de inițiative în sprijinul proiectului sunt organizate în zona Lodi și în Casalpusterlengo. Pe lângă faptul că oferă un sprijin financiar anual proiectului, cu angajament declarat până în 2012, ACLI organizează anual tabere de lucru și construcție la dotările proiectului, la Centrul Educațional „Pinochio” și la Casa Voluntarilor. Scopul comun a fost acela de a ajuta   Asociatia  Lumea lui Pinocchio către autonomie și sustenabilitate care să fie atinsă prin creșterea asociației din punct de vedere educațional și profesional. ACLI a făcut posibilă regularizarea figurilor cheie din cadrul Asociatiei Lumea lui Pinocchio prin trecerea către un concept etic al muncii regularizate care să susțină dezvoltarea realității locale a ocupării forței de muncă și descurajând astfel fenomenele migratorii către alte țări.

IBO Local Group Italia Casalpusterlengo/Co dogna 

Grup local istoric pentru partenerul IBO Italia. Activ în promovarea proiectului legat de figura lui Pierangelo Pagani, fost președinte IBO, grupul local format din oameni fideli proiectului este legat de partenerul ACLI activ în aceeași zonă. Împreună desfășoară activități de conștientizare în zonă, strângere de fonduri și participare la tabere de muncă și solidaritate la unitățile Panciu. Un angajament deosebit este acordat de familia Pagani care a susținut proiectul România încă de la început.

Regiunea Emilia Romagna

Regiunea Emilia Romagna (Italia) este foarte activă în proiecte de cooperare descentralizată în diverse zone ale lumii și a sprijinit Asociatiei Lumea lui Pinocchio prin diverse proiecte de formare. Dintre proiectele de formare, amintim semnarea unui protocol de înțelegere Dialogo fra Territori în 2004 între autoritățile din Panciu și autoritățile prezente în Emilia Romagna care a dus la scrierea și implementarea proiectului „Pentru a face un copac ai nevoie de pâine” pentru pregătirea în tâmplărie și informatică a tinerilor și femeilor aparținând grupurilor defavorizate ale populației locale din Panciu. Un al doilea proiect din 2005 a luat numele de „Net Ink – Networking for Inclusion” care a oferit personalului Asociatiei Lumea lui Pinocchio posibilitatea de a efectua vizite de studiu în Bulgaria, Danemarca și Italia și care a dus la organizarea de către Asociatia Lumea lui Pinocchio a unui seminar de formare în 2006 la Focşani cu tema minorilor dezinstituţionalizaţi. Legătura cu această regiune italiană rămâne puternică datorită unui tabel deschis de operațiuni pentru planificarea zonei est-europene.

Provincia Bologna

Organism teritorial italian legat de Asociatia Lumea lui Pinocchio printr-un parteneriat și co-planificare incluzând proiectul de formare „Pentru a face un copac ai nevoie de pâine”, „Net Ink” și contribuția plătită în 2004 pentru achiziționarea actualului Centru Educațional „Pinochio”.

Provincia Ferrara

Organism teritorial italian legat de Panciu prin co-planificare inclusiv prin proiectul de formare„Pentru a face un copac ai nevoie de pâine”, „Net Ink” și grantul acordat în 2004 pentru achiziționarea actualului Centru Educațional „Pinochio”.

Municipiul Ferrara

Organism teritorial italian legat de Asociatia Lumea Lui Pinocchio printr-un parteneriat și co-proiecte inclusiv proiectul de formare „Pentru a face un copac ai nevoie de pâine”, „Net Ink” și contribuția plătită în 2004 pentru achiziționarea actualului Centru Educațional „Pinochio” . Datorită colaborării strânse cu partenerul IBO Italia prezent în zona Ferrara, Municipiul Ferrara pare a fi foarte receptiv la activitățile de promovare și conștientizare a proiectului desfășurat la Panciu.

Virtute Animati Romaniae Oblationes Mittimus (VAROM)

Organizație non-profit din Riva Del Garda (TN), Italia, de ani de zile se implică în colectarea de materiale de subzistență pe teritoriul italian pentru a fi trimis către proiecte sociale din România. Prin munca neprețuită a voluntarilor care colectează și încarcă camioane cu destinația România, VAROM susține proiectul Panciu cu expedieri anuale de materiale didactice, mobilier, alimente și materiale de construcție.

Parada-Italia

Fundație care sprijină activitățile desfășurate în România de Parada România. Este partener cu IBO Italia pentru organizarea de activități de conștientizare pe teritoriul italian prin banchete pe tema problemelor sociale prezente în România.

Parada-România

Fundație românească activă în promovarea inițiativelor de incluziune socială a copiilor străzii din București prin teatru și jonglerie. Partener al Asociatiei Lumea lui Pinocchio în cadrul unor activități pe teritoriul României Parada România a primit tinerii Centrului Educațional „Pinochio” în unitățile sale din București pentru activități de laborator în domeniul teatrului și jonglei. De asemenea, a trimis tineri la Panciu pentru divertisment de circ și jonglerie în cadrul spectacolelor promovate în zona Panciu de Asociatia Lumea lui Pinocchio.

Judetul Vrancea

Regiunea română competentă teritorial pentru Panciu. organismul teritorial, ca și regiunile italiene, sprijină și finanțează activitățile Centrului Educațional „Pinochio” printr-un parteneriat și un proiect intitulat„Educația se confruntă diferit”(Educația face diferența). Alte proiecte de intervenție socială au vizat co-planificarea și managementul în comun a fazelor operaționale pe teritoriul local în parteneriat cu Asociatia Lumea lui Pinocchio .

Protectia Minorilor Vrancea

Direcția judeteana pentru protecția minorilor și-a oferit întotdeauna disponibilitatea și expertiza pentru acțiuni și amenajări comune pe teritoriul Panciu și Vrancea. Partener activ în proiecte”Cerneală netă”, „E nevoie de pâine pentru a face un copac”, „Educatia face diferenta”, Protectia Minorilor si-a oferit consultanta in transferul unui copil bolnav de SIDA din Focsani (Vrancea) la Catania in Italia pentru un tratament de serie si reabilitare la un comunitatea Papei Ioan al XXIII-lea.

Inspentoratul Scolar al Judeţului Vrancea

 Parteneriatul cu această instituție a început în cadrul proiectului „Educația face diferența”. În prezent continuă colaborarea pentru prezentarea altor proiecte care vizează atât educația („Și eu sunt un copil ca tine”), cât și formarea personalului educațional și de mediere. Împreună cu Provveditorato agli Studi, Asociatia Lumea lui Pinocchio organizează și o serie de activități de conștientizare pe probleme sociale precum educația pentru pace și incluziunea socială.

Orașul Panciu

Autoritatea teritorială locală parteneră în diverse proiecte inclusiv Și ei merită condiții de viață mai bune care a dus în 2004 la construirea sistemului de canalizare în comunitatea de romi din Panciu. Prin parteneriate, susține activitățile Centrului Educațional „Pinochio”  si oferă, cu ocazia excursiilor, mijloace de transport deținute de oras, spații de spectacol precum Casa de Cultura și alte locuri de cazare pentru voluntarii din strainatate.

Liceul „Ioan Slavici” din Panciu

Liceul din Panciu activează în promovarea voluntariatului și a protecției mediului printr-un proiect în parteneriat cu Asociatia Lumea lui Pinocchio intitulat „Școala Eco”. Colaborarea cu Asociatia Lumea lui Pinocchio se desfășoară sub diferite forme de participare reciprocă la activitățile celor două instituții. Este un partener activ în proiectul „Educatia face diferenta” și participă prin intermediul elevilor săi la schimburi europene de tineri pentru a promova voluntariatul. Doi profesori desfășoară activități voluntare la Centrul Pinochio.

Liceul „Alexandru Ioan Cuza”

Acest liceu din Panciu este  partener în proiectul „Educatia face diferenta” sprijină proiectul prin participarea constantă a elevilor la activitățile Centrului Educațional „Pinochio”.  Un profesor și un psiholog de la Școală și-a oferit voluntar timpul pentru activitățile de alfabetizare desfășurate la Centrul Educațional „Pinochio”.

În sfârșit, vrem să mulțumim altor susținători, fără de care am putea face puțin acum, adică tuturor oamenilor care au împărtășit cu noi călătoria Asociatiei Lumea lui Pinocchio . Mulțumiri infinite pentru:

Francesca Dimallio, mama proiectului, fara de care nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil, Daniele, Viorica, Costel, Catalin, Daniel, Dobrin, Luminita Liciu, Zamfir Antoneta, Cornici Costel, Doamna Alexiu, Valter l’Alpino, Giuseppe, Clara, Manuela, Giacomo, Federica, Massimo, Letizia și bunica ei, Sonia, Grupul COMI, toți băieții de la Acțiunea 1, Marian Van Der Eijk, Henk Smit, toți voluntarii taberei de vară, Adina, Delia, familia Pagani, Pierluigi, Tricotton (Panciu), Gina, Renzo, Angelo, Manuela, Dino, Stefano, Paolo, David, Davide, Giuseppe, Gino, Andreina, Nino, Abele, Vincenzo, Andrea, Pavel Veronica, Veronica Zavoianu, Lucica Stanescu, Sava Dumitru (alias Mitruz fierarul), Barbara din Calderara Calcio,Francesco di Calderara Calcio care va rămâne mereu în inimile noastre pentru tot ce a făcut pentru micii noștri fotbaliști….

Scroll to Top