Maite si decizia sa de a ramane la Centrul Pinocchio

Proiectul SEV „EU Volunteers to learn” este aproape la sfârșitul celor 2 ani de la implementare. Asociația Lumea lui Pinocchio, organizația de coordonare și găzduire, a avut plăcerea să găzduiască și să întâlnească voluntari din Spania, Austria și Germania. Unul dintre ei, Maite Vidal Bernad (Spania), a petrecut o perioada de 8 luni la Centrul Pinocchio… aici aveti marturia ei despre această experiență îmbogățită!

Aș vrea să explic în cuvinte experiența pe care o trăiesc într-un mic oraș numit Panciu, în partea de est a României. Dar … scriind toate lucrurile care se întâmplă în jurul meu, devine foarte complicat, mai mult decât ți-ai putea imagina.

Am decis să-mi iau un an liber dîn meseria mea de educator în Spania. Am găsit mai multe proiecte ca voluntar SEV în Europa, dar acest proiect numit „EU volunteers to learn” la Asociația Lumea lui Pinocchio mi-a atras atenția. Voluntarii să învețe… asta am vrut: învățând și împărtășind experiențe și cunoștințe cu alte persoane, mă deschid la ceea ce mă aștepta. Principala mea dorință, totuși, era să-i ajut pe ceilalți în felul în care aveau nevoie de mine, în special pe copii și mai ales de a le oferi multa dragoste, intelegere, prietenie și pe cineva care să rămână cu ei. Pentru că am multă dragoste de daruit mi-am dat seama că ei au nevoie de asta, iar instinctul lor natural este să te îmbrățișeze și să rămâna cu tine.

Acum pot spune că pentru a-le câștiga prietenia a fost un pic cam greu, doar un pic 😉 La început, limba a fost o barieră imensă între noi; după am folosit Google translator, și acum putem comunica destul de bine. Dar un lucru incredibil este că, uneori, acum, doar privitul in ochii puștiului as putea ghici ce are nevoie sau vrea și asta se întâmplă deoarece, după 6 luni, nivelul nostru de încredere a crescut foarte mult și mă simt mândra de asta.

Chiar îmi place să merg pe străzile din Panciu și să văd câțiva dintre copiii noștri, care la început nu a venit la mine, alergând acum spre mine să-i îmbrățișez și să vorbesc sau să le dau niște dulciuri ori biscuiți, ce am în geanta mea, în cazul în care mă întâlnesc cu cineva. Uneori mă invită să merg cu ei pentru a ne juca pe terenul de fotbal, uneori facem doar o plimbare în jurul Panciului sau mergem în parc. Chiar îmi place să merg cu ei în viața de zi cu zi. Aceste momente mă fac să mă simt speciala și sunt momente unice.
Scopul meu este de a le face copiilor viața un pic mai buna, în modul în care este posibil. Dar a fi un voluntar înseamnă mai mult. A fi un voluntar înseamnă a învăța să-i asculți pe ceilalți, să respecti și să accepti căile lor de a face lucrurile, să înțeleagi că viața nu este la fel de dificilă și complicată pe cât credem noi. Viața este ușoară și frumoasă. Aici am învățat să mă bucur de lucrurile mici care se petrec în jurul meu ca schimbările culorilor frunzelor toamna – verde, galben, maro, portocaliu și roșu -, un fulg de zăpadă perfect pe sacoul meu în cea mai rece zi a anului dimineata mergand sa dai „micul dejun” copiilor. Începutul primăverii, cu soare, zâmbete și jocuri afara, posibilitatea de a face un preparat de patiserie tipic din regiunea mea pentru Paști alaturi de copii, spunând „Bună dimineața” oamenilor pe care nu-i cunoașteți, dar în fiecare dimineață ne vedem în același loc sau la plimbare și realizând că un câine singur te urmărește și are grijă de tine întreaga după-amiază … Și tot mai multe experiențe pe care le voi păstra în inima mea pentru tot restul vieții mele.
Această experiență mi-a schimbat viața pentru totdeauna într-un mod foarte pozitiv, familia și prietenii mei mă așteaptă cu brațele deschise, dar încă mai am puțin timp să-l petrec aici alaturi de copii. Sunt foarte fericita că am putut petrece toate aceste luni aici, cu o mulțime de oameni pe care i-am întâlnit pe drum și o mulțime de experiențe care mi-au arătat că cu dragoste totul este posibil. Și că orice dificultate cu care m-am confruntat m-a făcut mai puternică.

Deci … pot doar mulțumi tuturor celor care au făcut acest lucru posibil.

Maite Vidal Bernad

Proiectul „EU Volunteers to learn” (ref. nr. 2016-1-RO01-KA105-024178) este finantat prin programul european ERASMUS+, si stabileste colaborarea intre Asociatia Lumea lui Pinocchio si partenerul austriac GRENZENLOS.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top