Și eu am fost ca ei… când eram mică aveam nevoie de ajutor și nu mereu aveam de unde să îl primesc

Patricia Robu este una dintre cele mai active voluntare ale Centrului Pinocchio. Ea are 17 ani și este eleva Liceului “Ioan Slavici” din Panciu. În cadrul proiectului “vulnerABILITĂȚI: de la provocări la oportunități ea a fost implicată direct în activitățile educaționale sub coordonarea educatoarei centrului, Oana Soare.

 

  1. Povesteste-mi despre activitatea ta de la centru: ce faci mai exact?

Sunt două tipuri de activități pe care le desfășor la centru: cea din timpul verii și cea din timpul anului.

Acum mă implic zilnic în activitățile de la centru, câte 2 ore pe zi. Cand ajung la centru îi ajut pe copii la teme, urmăresc să le îmbunătățesc competențelor educaționale. Pe lângă această activitate, mai facem tot felul de alte activități: de socializare, jocuri, serbări, scenete. Avem diferite activități tematice cum a fost cea despre Eminescu. Le oferim copiilor fise de lucru, le afisam lucrările pentru a se simți apreciați și mândrii de ei.

În perioada asta punem mai mult accent pe activitatea școlară, aceasta este cea mai importantă acum.

Vara vin zilnic la centru, de la 12:00 la 16.00. În această perioadă facem mai multe activități: jocuri creative, ecologice, urmărim să îi dezvoltăm constant.

 

  1. Povesteste-mi despre o activitate draga tie.

Activitatea Bingo este una dintre preferatele mele și ale copiilor. Le oferim copiilor o fișă la matematică cu mai multe exerciții și când aceștia le termină de rezolvat, noi le spunem rezultatele, ei le bifează pe cele corecte iar în funcție de câte puncte au strâns primesc diferite cadouri din partea noastră. Așa îi facem să fie implicați și să le placă matematica.

  1. De cât timp vii la Centrul Pinocchio și ce te-a motivat să începi activitatea de voluntariat?

Vin la centru de 9 luni, am început în anul trecut școlar. Inițial veneam cu activitățile de donație cu școală dar am vrut sa mă implic mai mult. Mi-a plăcut foarte mult aici, am simțit ca e ca o familie. Și eu am fost ca ei… când eram mică aveam nevoie de ajutor și nu mereu aveam de unde să îl primesc. De aceea m-am gândit să încep activitatea de voluntariat aici, să îi pot ajuta pe cei mici când au nevoie.

 

  1. Cum te simți în cadrul centrului? Cum este sa lucrezi cu copiii?

Mă simt bine, m-am acomodat repede. Copiii stiu ca se pot baza pe mine și îmi cer ajutorul. Ne înțelegem foarte bine.

 

  1. Ce ai învățat de la copii până acum?

Cel mai mult am observat puritatea și sinceritatea lor. Ei spun ceea ce simt și gândesc, sunt simpli, au un suflet curat. Mă fac să îmi descopăr copilul din mine și să îmi doresc să mă dezvolt odată cu ei.

 

  1. Cu ce provocări te-ai confruntat până acum în munca cu copiii și cum le-ai facut fata?

Indiferent de ce provocări am întâmpinat, m-am descurcat bine. Când vin la centru este un exercițiu pentru mine sa imi pastrez calmul și să acționez cumpătat; avem un sistem de a-i recompensa prin cartonașe roșii și verzi. Le oferim cartonase verzi când sunt cuminți și invers, când nu sunt cuminți primesc cartonașe roșii și portocalii. Cartonașele sunt puse pe un panou în dreptul fiecărui copil, iar la final de săptămână discutăm despre comportamentul lor. O altă metodă pe care o aplicăm este să le mai oferim gustări când fac lucruri bune.

 

  1. Cum te ajuta experiența de voluntară? Ce schimbari ai văzut la tine? 

Mi-am dezvoltat abilitățile de comunicare, m-a făcut sa judec mai bine ce se întâmplă în jurul meu. Copiii sunt sunt foarte energici, uitasem de multe lucruri iar cu ajutorul lor mi-am reamintit sa traiesc sincer, cu sufletul curat.

„Proiectul este derulat de Asociația Lumea lui Pinocchio și beneficiază de o finanțare în valoare de 50.000 de euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top