Sportul întâlneşte incluziunea și uneşte Europa

A inceput proiectul S.M.I.L.E. „Sport Meets Inclusion and Links-up Europe” (2015-1- RO01-KA105-013970) coordonat de la Asociatia Lumea lui Pinochio şi finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.

 

Sport, activităţi în aer liber şi jocuri bazate pe cooperare, vor fi instrumente pentru stimularea incluziunii sociale, stiluri de viaţă sănătoase şi cetăţenie europeană activă. Acestea sunt doar unele caracteristici principale din acest nou fascinant proiect, care implică 32 de participanţi şi 3 naţiuni europene: România, Italia si Spania.

  • Activităţile prevăzute de proiect sunt următoarele:un serviciu de voluntariat european (SEV) din Spania, de o durată de 7 luni (septembrie 2015- aprilie 2016). Organizaţia de trimitere spaniolă COCAT are sediul la Catalonia si organizaţia de gazduire, Asociatia Lumea Lui Pinochio, este la Panciu (Vrancea): mulţumită centrului sau educativ „Pinocchio” ce-si desfaşoară activitatea pe durata zilei, asociaţia promovează integrarea socio-culturală a copiilor nevoiaşi din Panciu, cu o atenţie particulară asupra comunitatii locale Rom;
  • Intre 22 şi 31 iulie 2015 va avea loc un schimb bilateral de tineri in Romania care o să se desfaşoare in toată ţara: începand de la Bucureşti, primul loc care îl vor vizita este Câmpulung (Argeş), după care Panciu, unde activitatea o să continue şi o să se termine. Prin intermediul metodelor de educaţie non formală, precum jocurile de rol, discuţiile de grup, laboratoare, participanţi se vor implică în activităţi preliminare, jocuri de ice-breaking şi team-building, laboratoare pentru promovarea stilele de viata sanatoase, sport pentru toţi si activităţi în aer liber. Printre altele, participanti vor colabora la organizarea evenimentului „Mini Olimpiade Internationale”, care va avea loc la Panciu şi va fi deschis cetatenilor locale.

Idea acestui schimb a luat nastere în urma entuziamului produs de experienţa de 2013 şi implică 2 parteneri: Asociatia Lumea Lui Pinocchio (Panciu-Romania) şi ONG IBO Italia (Ferrara- Italia). Printre altele, o altă asociaţie română activă în sectorul tinerilor şi a sportului, „Zimbrul Carpatin”, va colabora la proiect.

Pentru a trai aceasta experientă foarte intensă cei 24 de tineri implicaţi (intre 13 si 25 de ani) impreună cu copii cu mai putine posibilităţi şi 6 lideri, fiecare dintre ei cu o experienţă bogată, creează un grup fantastic si diversificat.
Proiectul de schimb de tineret va fi un exemplu concret de bună practică pentru că promoveaza integrarea socială şi reprezinta o valoare adaugată pentru toţi.
In iunie 2015 a fost organizată o vizită de planificare preliminara cu un lider şi un participant italian pentru a îmbunatăţi calitatea schimbului de tineri.

Obiectivele principale ale proiectului sunt:

  • practicare sportului nu numai ca un mod de promovare şi răspândire între tineri capacitatea de a realiza util stiluri de viată sanatoase, dar şi ca instrument pentru a dezvolta respectul faţă de sine şi faţă de alţii şi interesul pentru diversitatea culturală;
  • favorizarea integrării si egalitaţi sociale şi promovarea valorilor importante pentru viaţa personală şi socială a tinerilor. Schimbul subliniază importanţa unei Europei juste si favorabilă incluziunii, de o societate în care toţi se pot simţi liberi sa îsi exprime proprile talente şi personalităţi
  • Stimularea participări active a tinerilor în cadrul societăţi prin intermediul dezvoltări responsabilităţi şi angajamentul tinerilor în diverse zone, printre care cea culturală şi socială.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top