Panciu… prin desene!

Un creion, cateva foaie, o compoziție, o mulțime de creativitate și un design care este capabil să transmită emoție. Rezultatul este un mic graphic novel dedicat Centrului Pinocchio din Panciu si a fost realizat din partea unui tanar italian, Pietro Casari. El a fost capabil de a viziona clipuri video și fotografii ale centrului, de a citi multe povesti de voluntari și de a ascultă cuvintele personalului. Publicam desenele cu ocazia Zilei Internationala a Romilor si speram sa transmitem emoție și tendrete.

Cu prilejul Zilei Internaționale a romilor, Prefectura Vrancea a organizat pe data de 8 aprilie 2016 un spectacol la Ateneul Popular din Focșani. Un grup de copii ale Centrului Pinocchio au participat la eveniment cu un dans care imbina muzica traditionala a romilor si hip-hop.

Interpretarea modernă a dansurilor populare rome a fost pregătit de către personalului socio-educativ ale Centrului, cu ajutorul și cu energia voluntarelor straine (Chiara, Alice, Sarah si Carolina) si unui tânăr voluntar românesc, Laurentiu. El este implicat că voluntar in cadrul proiectului „Da click pe voluntariat”, finantat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG in Romania, si pentru o lună s-a hotarat sa lucreze cu pasiune la dans. În evenimente similare din trecut, spectacolele de dans au fost o prerogativă a fetelor. Este prima dată că baietii, de asemenea, sunt implicati într-o astfel de activitate. Educatoare la Centrul de Zi Pinocchio au ramas impresionate că copiii au fost atrași imediat magnetic de Laurentiu și puterea de dans.

Astazi copiii romi au fost protagonisti scenei si au putut sa exprima în mod liber spiritul lor. Aplauzele au fost toate pentru ei.

Sperăm ca acel moment magic sa dureze pentru toată viața lor. Sperăm că acești copii, la fel ca orice alt copil, poate sa fi liberi să se ridice și să urmeze talentele și aspirații lor.

Din păcate, romii sunt priviti cu suspiciune și neîncredere: vocea fricii este mai puternica decat o multime de cunvinte spuse fara a cunoaste persoanele.

„În experiența mea de acești ani – spune presedinte asociatiei, d-na Federica Gruppioni , – nu ar trebui să vorbim despre o singura lumea romilor, dar despre mai multe lumi rome. Ne gândim la comunitatea roma ca un grup omogen si riscul este de a generaliza idei preconcepute. Pentru mine nu este așa. Există grupuri diferite, există oameni diferiți ca peste toata lume. Eu consider că, atâta timp cât nu ne străduim să facem diferențe intre situații și să renunțam la simplificările superficiale, nu depășim prejudiciile”.

8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor, este o zi importantă deoarece ne poate ajuta să reflectam asupra faptului că toate femeile și bărbații pământului, toate fetele și băieții, indiferent de etnia si apartenență lor, au nevoie de a vedea recunoscute drepturile lor ca ființe umane.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top