Romii din Romania si din Panciu

despreromii6.jpg

Departe de a fi doar o chestiune de integrare sociala, problema romilor din Romania este foarte complexa: o caracteristica proprie a populatiei este stratificarea, paralela cu un grad avansat de asimilare in cadrul populatiei majoritare.

Romii sunt recunoscuti in Romania, fiind minoritate etnica si sunt reprezentati in mod permanent de unul sau mai multi deputati in Camera Deputatilor din Romania si sunt reprezentati de Partidul Romilor (Partida Romilor), sau de alte partide. Romii reprezinta in mod oficial 2,5% din populatia Romaniei (cca 500 000 de persoane). ONG-urile, ca institutii incearca sa sustina pe toate caile ca aceasta estimare este de fapt sub nivelul real, pentru ca, conform studiilor ar fi intre 1 800 000 si 2 500 000 de persoane.Acest lucru deriva din faptul ca multi romi nu se declara oficial pentru a evita discriminarea sociala.

Absenta datelor certe care ar putea fi disponibile in mod public si care ar putea avea relevanta in politica de incluziune si in lupta impotriva discriminarii, face ca identificarea nevoilor si punerea in practica a programelor specifice incluziunii sa fie greu de realizat in prezent. Aceasta carenta pune in pericol credibilitatea proiectelor sau a programelor, chiar daca sunt bune si necesare.

despreromii2.jpg

In Panciu, ca si in mare parte a tarii, romii traiesc in conditii sociale extrem de precare. Orasul Panciu numara 8 831 de locuitori (recensamantul din 2007), din care 713 s-au declarat de etnie roma. Estimarile neoficiale arata existenta a circa 900 de persoane, din care 60% sunt minori. Familiile se divid in 4 comunitati localizate in diverse zone ale orasului. Cea mai numeroasa si cea mai dezavantajata este cea situata pe Valea Brazi, pe strada Ciprian Porumbescu (38 de familii), situata la periferia orasului. A fost numita si „Punctul Zero” din cauza conditiilor extrem de precare din punct de vedere sanitar, igienic in care  traiesc. Familiile traiesc mai mult in case din pamant si paie de dimensiuni foarte mici : intr-o casa de 15 metri patrati locuiesc cate 8-10 persoane. Iarna este foarte frig (temperatura  coboara sub -20°), iar casele lor au deseori ferestrele sparte si acoperisul cu gauri prin care se infiltreaza apa.

Din punct de vedere economic, resursele financiare ale familiilor sunt in mare parte instabile: principalele surse de venit provin din munci sezoniere in viticultura sau din ajutorul social propus de primarie, care oricum nu sunt suficiente sa acopere in mod adecvat nevoile primare ale familiilor. Dificultatile in a gasi un loc de munca si conditiile de discriminare si marginalizare sociala conduc la un grad ridicat de alcoolism printre adulti.

despreromii3Femeile se casatoresc si au primul copil foarte tinere. In multe cazuri parintii nu le trimit la scoala pentru ca trebuie sa se ocupe de casa si de copii, chiar de la o varsta frageda. Fac si unele munci foarte grele precum strangerea deseurilor, curatenia pe strazi, recoltarea fructelor. Copiii sunt adesea implicati in aceste munci grele sau au grija de fratii mai mici, iar scoala nu este perceputa de familii drept o prioritate. Din acest motiv, procentul de frecventa scolara a copiilor romi este foarte redus si sunt numeroase cazuri de abandon scolar. Printre altele, copii sunt discriminati in comparatie cu alti copii chiar de invatatori si raman in urma fata de colegii lor de clasa si nu exista programe specifice de sustinere a lor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top