Sara, Youth Volunteering for Inclusion Proiect S.V.E.

Dupa luni de munca si birocratie, in sfirsit a venit momentul mult asteptat. tineretMa numesc Sara Lusini, am desfasurat un an de Serviciu Civil in Romania si m-am intors datorita proiectului finantat de Uniunea Europeana prin Actiunea 2 – Serviciul Voluntar European cu titlul „Youth Volunteering for inclusion” (cod. RO-21-16-2010-R2) pentru a face un laborator de fotografie cu copiii de la centrul „Pinochio”din Panciu.

Vinerea trecuta eu, Rita (colega mea de aventura) si un grup de 10 energici pirati in miniatura, ne-am intalnit in fata bisericii din localitate… Am scos din rucsac desene pe care le-am pregatit dimineata cu un copil cu aparatul de fotogrfiat, putine instructiuni si un cuvant de ordine: „rabdare” .
Am distribuit aparatele fotografice de unica folosinta, in maniera unei curse de Formula1, la comanda start. Daca stau sa ma gandesc, mi se pare ireal. Un spectacol diferit pentru obiceiurile unui orasel mic cum este Panciu. Repetam intr-una „copii aveti doar 27 de fotografii, nu le faceti pe toate; fotografiati doar ce va place, priviti bine in obiectiv”, „Rabdare”. Nu puteam sa cred, ma ascultau.
Eu si Rita eram uimite, trecatorii surprinsi zambeau si se asezau in poza. Un grup de constructori s-a oprit din treaba pentru a fi fotografiati de acei mici foto reporteri. Nu am developat inca negativele, nu stiu care o sa fie rezultatul, sigur vor fi zeci de fotografii cu masini, haine si vitrinele magazinelor, dar pentru asta nu pot sa ma supar….am spus sa fotografieze tot ce le place mai mult. Alina nu stiu cate fotografii a facut pantofilor ei rosii.

Acesta este doar inceputul, nu pot sa-mi ascund fericirea, satisfactia acelui moment si pentru aceasta multumesc celor care mi-au permis sa dau start acestui dans: in special Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (www.anpcdefp.ro) care a aprobat proiectul, si copiilor de la scoala elementara „Carlo Salvetti” din Pieve Santo Stefano (Italia) ;mai multor prieteni din „Birreria Vecchia Piave” din Pieve Santo Stfano, clientilor centrului comercial San Ruffilo din Bolognia, Ilaria, Federica si Francesca care m-au ajutat si sustinut in acele zile; tuturor acelora care au donat aparatele lor fotografice, Beatrice, Marta, Giacomo, Enrico, Silvia si altii, fotografului Alessandro Cirillio, Robin care a trimis aparate de fotogiat de unica folosinta din America, Teresa din Portugalia, Angela Rubechi din Asociatia Anche Prigioni care m-a insotit pe tot parcursul fazei procedurale, Chiara Cestelli de la Asociatia Esplorazioni care s-a aratat mereu disponibila si a fost ca o fantana de sfaturi; Federica, Giacomo si celorlalti de la IBO Italia care mi-au fost alaturi pentru buna desfasurare a proiectului, tuturor celor din stafful Asociatiei Rom pentru Rom care cu caldura sunt niste colegi extraordinari; primariei din Pieve Santo Stefano si Sansepolcro care sustin proiectul; ProLoco din Pieve Santo Stefano care si-a aratat disponibilitatea pentru viitoare colaborari; si in sfarsit copiilor care cu un fantastic entuziasm au fost forta si motorul care au dus mai departe aceasta aventura! Activitatile au fost relizate multumita:Kodak s.p.a. (Italy) www.kodak.com, Franco Storti www.photofrancostorti.com, Gabriele Franetti www.fotomodernasiena.com.
Multumesc tuturor!

Sara Lusini

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top